ferdigplenfallback.jpg

 

Slik legger du ferdigplen

Her er noen enkle tips til deg som privatperson som skal legge ferdigplen. Forarbeid og vedlikehold er like viktig som selve leggingen. Start med å se filmen under.

Dobbeltklikk på filmen for fullskjerm.

Forberedelser

1. GRUNNARBEID
For at ferdigplenen skal rotfeste seg skikkelig må jordlaget være løst og bearbeidet. Vi anbefaler å løse opp de første 20 cm av jordlaget. Denne jobben gjør du raskt og enkelt med en jordfres, men du kan gjøre samme jobben med en spade. Inneholder jordlaget mye hard jord eller leire bør dette løses opp med en blanding av sand og torv. Til slutt må området tromles. Stikkord her er: Løst, men allikevel pakket.

ferdigplen-på-pall.jpg

2. PLANERING
Underlaget bør planeres og tromles før legging. Ferdigplen trives best på et et fast underlag, men det bør ikke være hardpakket. Groper og eventuelle søkk bør jevnes ut, slik at plenmattene oppnår god kontakt med jordunderlaget.

Sørg for at underlaget er mest mulig vannrett og uten humper, da dette vil påvirke hvordan plenen ser ut senere. Fordelen med en rett plen er også at man unngår vanndammer og at klippingen blir jevnere. Bruk gjerne en rake for å gjøre overflaten litt løsere enn resten av underlaget. Dette er en viktig jobb som er selve grunnlaget for plenens fremtidige kvalitet.


3. KLARGJØR VEKSTGRUNNLAGET
Før legging av matter bør næringstoffer tilsettes. Vi anbefaler bruk av kalk og fullgjødsel. På et 100 m2 areal er 15 kg kalk og 4 kg fullgjødsel en god dosering.


Legging

1. RULL MATTENE UT
Vi anbefaler å starte utrulling fra arealets lengste rette kant. Arbeid deg derifra og utover. Legg rullene godt inntil hverandre slik at mattene får god kontakt og gror fort sammen, og du slipper uttørking.


Vedlikehold

Her er noen enkle tips til deg som skal vedlikeholde plen. Vedlikeholdet er nødvendig for at plenen skal holde seg flott over tid.

VANNING
Ferdigplen har behov for vanning straks etter legging. En nylagt plen trenger mye vann (rotbløyte) de første ukene etter legging. Vann 15–20 mm hver andre eller tredje dag. Du kan gradvis forlenge intervallene etter hvert som plenen gror seg fast. Med en vanlig hageslange tilsvarer 20 mm ca 3 timer vanning med sprederen på samme plass. Et godt tips er å vanne om kveldene, da er fordampningen minimal og vanningen blir effektiv.


KLIPPING
Du bør klippe plenen så fort den begynner å gro. En sunn plen bør klippes ofte, gjerne 1–2 ganger pr. uke. En god regel er å klippe plenen når den har nådd en høyde på 4–5 cm. Unngå å klippe mer enn 1/3 av den totale gresshøyden om gangen, da dette både tetter klipperen og hindrer gressets vekst.

2. PASS PÅ SKJØTENE
Pass på at skjøtene blir så tette som mulig, slik at mattene til sammen utgjør et helhetlig grønt dekke.


3. SKJÆR TIL
Tilskjær endestykker og kanter med en spade eller kniv. Se filmen under for flere tips.

GJØDSLING
En nylagt plen bør gjødsles én måned etter legging. For at plenen skal trives og være grønn i mange år fremover må du også tilføre næringsstoffer vår, sommer og høst. ▸ Nettbutikk for gjødsel.


Dosering pr 100 kvadratmeter:
Kalk Fullgjødsel
Vår 10 kg 4 kg
Sommer 0 kg 2 kg
Høst 0 kg 2 kg